Undgå at blive syg på rejsen

En god ferie kan hurtigt blive noget juks, hvis man bliver syg. Husk derfor altid at være godt forberedt inden afrejse – især, hvis turen går til et udviklingsland. Her bliver seks ud af ti nemlig syge på rejsen.

Vaccination

Inden du rejser er det altid en god idé at undersøge med din læge eller en rejsevaccinationsklinik, om det anbefales at blive vaccineret til det område, hvor du skal hen. Nogle vacciner skal man have flere gange, så det kan godt betale sig at undersøge det tidligt. Generelt bør du være vaccineret mod stivkrampe og difteri inden for de sidste fem år, eller genvaccineret inden for de sidste ti år. Derudover skal du nogle steder være vaccineret mod hepatitis A og B, gul feber og tyfus.

Dyrk kun sikker sex

Husk at have kondomer med hjemmefra, da de kan være svære at skaffe i et hedt øjeblik. Kondomer er den eneste rigtige præventionsform at have med på ferien, og du kan købe dem her. I mange udviklingslande er der større risiko for at blive smittet med syfilis, gonoré, leverbetændelse og HIV. Risikoen for HIV er også i høj grad tilstede i ilande, så husk altid kondomet.

Tips til mad og drikke

Undgå dårlig mave ved at følge disse råd:

  • Drik kun mineralvand fra flaske, kogt vand eller klordesinficeret vand
  • Undgå på samme måde isterninger, medmindre det er lavet af ovenstående
  • Vask altid hænder inden du spiser
  • Undgå rå grøntsager og skaldyr
  • Spis kun gennemstegt eller kogt mad, som stadig er varmt
  • Er du i et risikopræget land, så undgå mælkeprodukter og flødeis
  • Pas på salater, der er skyllet i lokalt drikkevand
  • Undgå altid at vælge fisk, skaldyr og kød, der har ligget i solen hele dagen (for eksempel på et marked)
  • Kig ud i restaurantens køkken og vurdér om du tør spise maden
  • Du kan med fordel overveje at spise mælkesyrebakterier i pille form før, under og efter rejsen. De hjælper til med at holde en god og sund mave- og tarmflora.

Husk medicin

Udover, at det kan være en god idé at have et lille rejseapotek bestående af hovedpinepiller, plastre, diarrépiller og desinficerende servietter med skal du huske din egen medicin, hvis du har en sygdom, der kræver, at du jævnligt tager det. Dog skal du være opmærksom på, at noget medicin krævet et ”pillepas”, som du kan få på apoteket. Det kan også være en god idé at have din medicin med i håndbagagen og i original indpakning, så det er nemmere for toldere at se, hvad det er og så du ikke risikere at mangle din medicin, hvis din bagage ikke skulle ankomme samtidigt med dig.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *