Er du til karneval? Her kommer de 5 bedste!

Karneval forbindes med fest, udklædning og glæde. Stort set hele den vestlige verden, afholder deres egne særpræget karnevaller. Hvis man er til karnevaller med fest, kostumer og optog, kan det være svært at vælge. De fleste i verden kender verdens største karneval i Rio, men verden byder på mange flere.

Hvor kommer karneval fra?

Karneval var historisk set festlige begivenheder, der stammer fra før kristendommens indførelse. Før kristendommen var det de romerske Saturnalier, og de græske Lupercalier, der benytter sig af de selvsamme ritualer i forbindelse med karneval som vi kender dem i dag. De gennemgående træk var blandt andet maskeoptog, processioner med pyntede vogne og dans i gaderne. Op i gennem middelalderen blev karnevallerne brugt som en måde, at binde folket sammen med kirken. Festlighederne var stadigvæk i gaderne men kirken havde en stor rolle i karnevallerne.

I dag er karnevaller blevet en kommerciel fest, der strækker sig over flere dage, med samme ritualer som tidligere. Karnevaller tiltrækker mange tusinde turister til festlighederne hvert år, og er blevet et rejsemål for mange.

Her kommer der 5 spektakulære karnevaller, der bestemt er et besøg værd:

 

rio

Karneval i Rio de Janeiro

Rio de Janeiro afholder hver år, verdens største karneval. Karnevallet i Rio er uden tvivl en af verdens mest berømte, største og vildeste sambafester.

Centrum for festen, er det store optog på den moderne Sambódromo, hvor hele optoget af dansere og vogne kommer igennem, hvorefter der bliver voteret fra et udvalgt dommerpanel, om hvem der har det flotteste kostume og vogn. Karvallet er centraliseret omkring Sambódromo, men bredder sig ud i stort set hele byen under festdagene.

Det at vinde denne konkurrence forbindes med stor ære, og stemningen er den forbindelse intens når optoget går i gang. Optoget er helt gigantisk, og tv-transmitteres til en stor del af verdenen.

Karnevallet i Rio de Janeiro ligger hvert år d. 22-23 februar.

 

tenerife

Verdens 2. største karneval på Tenerife

Verdens 2. største karneval finder sted på Tenerife. Det kommer sikkert bag på mange, men Tenerife bliver i slutningen af februar forvandlet til en enorm farverig fest, hvor tusindvis af lokale og turister går igennem gaderne i farverige optog.

Karnevallet på Tenerife skifter årligt tema, hvilket gør at stemningerne i gaderne bliver anderledes for hvert år der går. Karnevallet starter hvert år d. 24 februar, og årets tema er fastsat til at blive gyserfilm.

 

mardi

Mardi Gras – New Orleans

Et af verdens mest berømte festivaler finder sted i New Orleans. Karnevallet går under navnet Mardi Gras, og har i mange år tiltrukket over en million deltagere til den årlige fest. Karnevallet byder i løbet af dagene på et utal af optog, kostumer, kåringer og overfyldte barer.

Mardi Gras er en af de lange karnevaler, der strækker sig fra d. 7 til den 24. februar.
Selve karnevalet bygger en stemning op, der kulminerer på den sidste dag i løbet af karnevalsperioden, hvor de sidste og største kåringer finder sted.

 

goa

Karneval i Goa – Indien

Karnevalet i Goa var oprindeligt en festlighed, der blev indført af de bosatte portugisere for over 500 år siden. Karnevalet var ligesom i store dele af den vestlige verden, en katolsk fest.

I dag har karnevalet ikke noget med kirken at gøre, og bruges i stedet af det indiske folk, som en festlig optakt til det årlige faste.

Under Karnevalet vil der traditionelt være optog, tusindvis af mennesker i udklædning, samt kåringer af de bedst udklædte, der udvælges af stort dommerpanel.

Hvis man vil prøve en kulturel, og anderledes form for karneval, hvor rammerne er sat som ved de vestlige karneval, men med en kulturel kvist i musikken og traditionerne – er karnevalet i Goa en vinder!

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *