Skiferie i Norden – Ja eller nej?

Første gang jeg stod på snowboard var i Oslo Skipark nord for den norske hovedstad. Jeg var afsted med min kæreste i 3 dage. For 3 dage var Oslo Skipark et udmærket sted at stå på snowboard.

Senere har jeg stået på snowboard i adskillige uger i Japan, Frankrig, Italien og andre steder. I dag ville jeg ikke tage 3 dage til Oslo Skipark, for der er simpelthen for få lifter til det er sjovt, når du først en gang har stået ned af en udfordrende piste i Alperne.

Men det betyder ikke at Norge – og Sverige, faktisk – ikke kan bruges som skidestinationer.

Hemsedel og Hafjell

Det meste kendte skiområde i Norden af Hemsedal. Hemsedal er Nordens højest beliggende skiområde, hvilket giver de bedste forudsætninger for sne i løbet af en hel sæson. Der er tilmed halfpipes for snowboardere, hvis du er til den slags.

Du kommer også nemt til Hemsedal. Med Stenaline kan du tage en færge fra cirka 500 kroner over natten. Har du en bil, eventuelt med tagboks, er det nemmeste måde at køre på skiferie på. Alternativet er at køre til Alperne i Sydeuropa (Frankrig og Italien), men det tager nemt et døgn at køre derned – og så kan du ikke sove på en vuggende færge om natten.

Også Hafjell er værd at nævne. Kvaliteten er ikke lige så høj, som du får med Hemsedal. Der er færre pister og risiko for mindre sne. Men Hafjell er til gengæld lidt billigere.

Ulempen ved at stå på ski især i Norge er, at alting er meget dyrt. En pizza koster dig 150 kroner i oliens nordiske hjemland. Liftkort og skileje koster mange hundrede kroner om dagen – markant mere, end du er vant til at betale. Priserne i Hemsedal er cirka dobbelt så høje som i Livigno, hvor jeg har haft en uge på snowboard over nytåret 2014.

Overvej Sverige som alternativ

swedish-flag-1127475_640

Hvis du gerne vil stå på ski i norden, ikke har et højt niveau og ikke vil betale 150 kroner for en pizza, så er Sverige også et godt bud.

Flere skiområder er værd at kigge på, herunder:

  • Idre Fjäll
  • Halland
  • Asbybacken

Og mange flere.

Fordelen er, at du selv kan køre derop med skiudstyr på bilen. Køreturen tager en halv dags penge og kan klares med et par stop for mad på vejen.

Ulempen er, at de svenske bjerge hverken er særligt stejle eller høje. Hvis du har et par ugers ski eller snowboard under bæltet, kommer du til at kede dig i løbet af bare en dag eller to.

Opsummering: Skiferie i Norden er en god løsning, især hvis du ikke har et højt niveau. Det er dyrt i Norge, men du sparer penge på transporten derop, fordi du kan køre og tage en færge i stedet for at flyve og køre lang tid i bus, som det er normalen med alperne.

Hvis du har mange penge, så er ski i Japan noget, du skal kigge nærmere på!

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *