Dagpenge og kontanthjælp: MÅ jeg rejse ud på ferie?

Som dagpenge- og kontanthjælpsmodtager i Danmark er du underlagt visse regler, hvis du ønsker at rejse ud af landet på ferie og samtidigt beholde din understøttelse.

Reglernes baggrund er udgangspunktet om, at du som overførselsmodtager i Danmark skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Det betyder, at hvis der kommer et job du kan besidde har du ikke alene ret til, men også pligt til at tage det, så du igen kan bidrage til staten.

Reglerne varierer afhængigt af om du er på dagpenge eller kontanthjælp. Sammen Christoffer Elisiussen fra BilligAkasseGuide.dk har vi taget et kig på dem herunder:

Dagpenge og rejse

Som dagpengemodtager skal du i god tid – i praksis flere måneder før – meddele dit lokale jobcenter at du planlægger at tage ud at rejse.

På denne måde har jobcenteret mulighed for at undgå at planlægge møder, aktiveringer mm i den periode, du er væk.

Bed om tilladelse til at rejse før du booker dine billetter. Du risikerer at skulle ombooke dine flybilletter – hvis det da overhovedet er muligt – hvis du ikke får tilladelse efter at have booket.

Hvis du rejser uden at have meddelt det og du udebliver fra et eller flere af de mødepligtige arrangementer mister du din ret til dagpenge i én eller flere måneder afhængigt af i hvor lang tid, du er ude at rejse – det kan hurtigt blive en dyr ferie.

Kontanthjælp og rejse

Reglerne for hvornår du må rejse på ferie som kontanthjælpsmodtagere er skærpede yderligere i forhold til dagpengemodtagere. Det hænger sammen med at dagpenge er en forsikringsordning du selv betaler til mens kontanthjælp er en ”ren” overførsel fra staten.

Du skal have modtaget kontanthjælp i 12 kalendermåneder før du opnår ret til at holde ferie. Med kortere ophold på kontanthjælp er det således ikke muligt at rejse.

Du har som kontanthjælpsmodtager ret til at holde 5 ugers ferie om året – både i Danmark og i udlandet, så længe det ikke overstiger 5 uger samlet. Du skal dog orientere kommunen om det ønskede tidspunkt i god tid forinden rejsen.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *