Oplev vidunderlige Chichen Itza

Hvis man rejser til det sydøstlige Mexico, bør man lægge vejen forbi Yucatán-halvøen, hvor man kan opleve skønne Chichen Itza. Chichen Itza er en ruinby, hvor hele to forskellige kulturepoker har sat sit præg, herunder maya- og itzá-epoken. Mayaerne boede i byen fra 600-900-tallet, hvorefter byen blev invaderet af itzáfolket. Det antages at byens storhedstid sluttede omkring 1400-tallet, hvor byen sidenhen blev fundet i 1800-tallet.
Ydermere blev ruinbyen i 2007 udnævnt til at være et af Verdens 7 Vidundere.

Planlæg turen til Chichen Itza

Når man ankommer til ruinbyen, skal man først og fremmest købe billet til indgang til byen. Man bør også overveje, hvorvidt man ønsker en engelsktalende guide, som kan vise en rundt og fortælle kultur og historie om byen. Ønsker man ikke en guide med på turen, kan man sagtens finde informationer om byen selv. Rejser man flere, kan en i gruppen fortælle om mayaerne, en anden om itzáfolket, en om El Castillo, De 1000 søjlers plads, osv. Dermed vil man kunne assistere guide for hinanden på turen gennem ruinbyen.

El Castillo

Når man har købt indgangsbillet, kan man påbegynde sin kulturelle rejse gennem tiden i den fantastiske ruinby. Det første man oplever, når man træder ind i byen, er Kukulcáns Pyramide, som også kaldes El Castillo. Det er fantastisk at opleve en pyramide så tæt på, specielt hvis man tænker over, at mayaerne har formået at bygge en 25 meter høj pyramide i deres tid. Her kan en i rejsegruppen præsentere El Castillo, mens en anden kan supplere med viden om mayaerne.

Slangen

På pyramidens nordvendte trappe, er to slangehoveder. Disse er tilegnet guden Kukulcán, hvorfor dette også er pyramidens navn: Kukulcáns Pyramide.
Mayerne må have haft en fascinerende indsigt i astronomi og geometri, og det er den ene af disse slanger beviset på. To gange om året bliver denne nemlig ’vakt til live’, hvilket er et helt særligt syn. Man kan med fordel planlægge sin rejse til Chichen Itza efter en af disse to tider på året, enten forår eller efterår. Netop disse to gange om året, formår solen at kaste skygger over pyramidens nordside, så det netop ligner en slange, som optræder fra pyramidens top – og ender helt nede ved slangehovedet. Passer rejsens tidspunkt ikke med de to helt specielle dage, kan den i rejsegruppen, der fortæller om slangen, vise hvor slangen ville have startet og sluttet – og dermed vil man kunne forestille sig synet.

 

Andre vigtige elementer ved Chichen Itza

Når man hjemmefra forbereder oplæg, så man kan være guide for hinanden rundt i ruinbyen, bør man også medtage Pelota, som er et helligt boldspil. Chichen Itza byder på en bane samt mål, som er interessant at kigge på samt tænke over, hvad dette spil har krævet – både af færdigheder, men også ofringer i forhold til, at dette var et religiøst spil. Ydermere kan man forberede oplæg om de 1000 søjlers plads, oprindeligt kaldt Plaza de las Mil Columnas, som rummer et hav af søjler.

Allerede i overvejelsesfasen omkring turen til Mexico, bør man tænke over, om man skal planlægge rejsens tidspunkt efter de to gange årligt, at Chichen Itza bringer et yderligere fascinerende syn ift. slangen over templet. Derudover er det en god idé at uddelegere forskellige emner, så man kan forberede et lille oplæg om seværdighederne, som en guide for vennerne. Dermed får man det fulde ud af, hvad Chichen Itza har at byde på. Nyd turen til et af verdens 7 vidundere!

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *